Presentació

Fundat durant la II República, El PRE és un partit republicà català de llarga trajectòria. Actualment, som un partit format per ciutadans i ciutadanes no professionals de la política compromesos amb els valors republicans i d’esquerres. Els plantejaments que defineixen el nostre projecte són:

  • La ruptura democràtica amb l’actual sistema monàrquic imposat per la constitució de 1978, la denúncia de la transició i del règim actual, que considerem hereu directe de la dictadura.
  • La constitució d’una Tercera República federal i pluralista que garanteixi a Catalunya el desenvolupament ple del seu autogovern, el seu autofinançament i el seu reconeixement cultural en fraternitat amb els altres pobles d’Espanya.
  • La modernització del sistema democràtic, basat en els valors republicans així com en els principis d’ètica i transparència, que posi les institucions al servei de la ciutadania i aturi els abusos corporatius i de la globalització.

Entenem que actualment, i sobretot des de l’inici del procés independentista el 2012, des de l’esquerra hi ha hagut indefinició i manca de projectes alternatius al procés independentista d’uns i a l’immobilisme excloent dels altres. Aquesta ambigüitat i falta d’alternatives ens condueix a un carreró sense sortida i empobreix el debat polític al nostre país.

Entenem que és moment d’exigir canvis profunds, però també de definir bé quin projecte tenim. Al PRE ho tenim clar: la Tercera República. I com a partit aspirem a ser el referent de tothom qui busqui uns plantejaments obertament republicans, federalistes i d’esquerres.

No estem sols en aquest projecte, i des del 2013 vam contribuïr a la fundació del partit estatal Alternativa Republicana, amb qui compartim programa i ens coordinem en la lluita per la tercera República.

Des de l’any 2011, la nostra representació actual consta d’un regidor, a la localitat de Montgat (Maresme), i esperem poder consolidar i fer avançar el nostre projecte en el futur.

Lluita amb nosaltres per la III República!